Tour de Idre 2014

Intervju med Albin Andersson

Lämna en kommentar

När jag pratar med Hyssnas stolthet Albin ”Abbe” Andersson så har han nyss kommit hem från ett tre veckor långt äventyr i USA. Los Angeles, Nevada och Las Vegas besöktes bland annat och han berättar att han tillsamans med två kompisar vandrat och åkt rullskidor. Under dessa veckor fick Abbe ihop 20 mil rullskidor varav ett par stycken 5-milspass, trots att det egentligen inte var något träningsläger.

För er som inte känner till Albins skidkapacitet så kan jag berätta att han är den deltagare i Tour de Idre med bäst resultat på Vasaloppet. Abbe stakade i årets Vasalopp in på en 331 plats på tiden 4:41:45. Inte nog med det så var han två i Tour de Idre 2013, en man att räkna med i spåren alltså.

Efter förra årets Tour insåg han dock att det inte håller att bara åka klassiskt. Abbe har fram till nu varit en utpräglad klassik specialist men har nu fått tänka om. ”Jag har investerat i skaterullskidor och räknar med att få tillbaka den investeringen i vinstpengar på Tour de Idre”. Han erkänner dock för mig att han inte kört mer än 5-6 skatepass på rullskidorna under barmarkssäsongen.

Abbe avslöjar för mig att han har åkt mer rullskidor än någonsin i år och att formen är bättre än förra året. Detta gör mig aningen orolig för vad pojken kan hitta på i Tourens klassiska lopp där han brukar vara stor och stark. Jag frågar lite avundsjuk om han hunnit prova spåren i Borås, som precis öppnat 500 meter men blir aningen förvånad över det kritiska svaret. ”Jag matar hellre distans på vägarna än åker på ett kort konstsnöspår. 500 meter konstsnö ger inget mer än piss i huvudet.”

När Abbe resonerar lite om de starkaste åkarna i Tour de Idre så pekar han förutom sig själv ut 3 åkare: Thorman, Siebers och Ankan. ”Min styrka är främst stakningen och det är det jag har lättast att hänga med Thorman och Siebers. Har man stakat ifrån Lassi Karonen på Vasan så säger ju det en hel del”

När det gäller akilleshälen i form av skateåkningen så siktar Abbe in sig på att slå Larza, Ahlberger, Jojje och Ankan. ”I klassiskt är jag två eller tre snäpp bättre än dom iallafall, eller förresten fyra snäpp till och med. Ska slå dom i skateetapperna också bara.”

Hur prioriterar då Abbe årets skidsäsong, han som är kompetent på såväl Tourens etapper som på Långlopp. ”Jag ser det lite som att Vasaloppet är OS och Tour de Idre är som Tour de Ski, en kul grej men det är OS som gäller.”

Fem snabba med Abbe:

Skidor/orientering

Klassiskt/Skate

Favorit Tour de Idre: Adam Thorman

Favorit Tour de Ski: Aivar Rehemaa och Algo Kärp är alltid favoriter i mina ögon

Målsättning Tour de Idre: Topp 3 i totalen

131

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s